Uitbouw / Aanbouw / Serre

Uitbouw / Aanbouw
Een aanbouw aan uw huis kan verrassend veel ruimte opleveren. Maar wat is er allemaal mogelijk. Wilt u in korte tijd veel meer plezier, extra woonruimte in uw huis of bedrijf ? Dan is het plaatsen van een uitbouw / aanbouw de ideale oplossing. Of u nu een grote woonkamer, keuken, gezellige zithoek, hobbyruimte of kantoorruimte wilt hebben. W.D.S. kan dit d.m.v. een uit,- aanbouw voor u verwezenlijken.  Voorbereidingen op de werkzaamheden beginnen met kiezen: wat voor ruimte wilt u precies creëren, welke materialen wilt u gebruiken, en wat ziet u graag op vloeren en muren als afwerking? Wilt u graag een plat dak, dan is een uitbouw / aanbouw mogelijk met in plaats van glas op het dak een platdak constructie. Hierdoor voelt de ruimte aan als een extra kamer in uw huis en heeft u de voordelen van een normaal plafond. De hoge aluminium pui kan geheel naar wens ingevuld worden met schuif of openslaande deuren. Om nog eens extra lichtopbrengst te creëren kan er eventueel ook gekozen worden voor een daklicht of lichtstraat.

Serre
Heeft u ook wel eens overwogen om een serre te laten bouwen zodat uw kinderen meer speelmogelijkheden krijgen, de overgang tussen tuin en woonkamer mooier wordt of wilt u meer werk- of computerruimte creëren. Vergeet niet  met een serre lijken de winters korter en de zomers langer. Voor het isoleren van de serre zijn er ook vele mogelijkheden. Een combinatie van zonwering, verwarming en ventilatie is bijvoorbeeld een prima oplossing. Ideaal is een serre met zonwerende extra isolerende beglazing. Doordat het gehele dak van glas is voorzien, is meer licht het grootste kenmerk van de serre. Zowel in de zomer als in de winter profiteert u maximaal van het zonlicht en dat is vooral in Nederland een pre.

Stijl en vorm
De stijl en vorm van uw serre / aanbouw zijn een belangrijke beslissing. Het ontwerp moet passen bij uw persoonlijke smaak en bij de stijl van het pand. Vaak gaan die twee goed samen. Wordt het art nouveau, modern, klassiek, Victoriaans of traditioneel? Al in een vroeg stadium van de bouw moet u beslissen waar de stopcontacten en de lichtpunten komen. Bedenk dus van tevoren hoe u de aanbouw wilt inrichten. Het is altijd handig om een aantal loze, nog ongebruikte leidingen te laten leggen. Het gebruik van de aanbouw kan dan te allen tijde snel aangepast worden. W.D.S. kan u bij de keuze vakkundig adviseren.

Materiaal
U heeft de keuze uit steen, hout, glas en staal waarvan u uw serre / aanbouw kan maken. De vloer kan d.m.v. beton op zand gestort worden maar natuurlijk ook met een geïsoleerde vloer. Ter voorkoming van inbraak door glasbreuk kunt u ook veiligheidsbeglazing laten aanbrengen. Kijk gerust even op de site www.politiekeurmerk.nl

Isoleren
Het bouwbesluit stelt bepaalde minimale eisen aan de verschillende isolerende maatregelen. Wilt u uw aanbouw extra energiezuinig en comfortabel maken, dan kunt u hogere eisen stellen aan de isolatiewaarde van de diverse toepassingen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart. Er zijn verschillende isolatiematerialen. Voor alle materialen geldt dat het belangrijker is dat u isoleert, dan waarmee u isoleert.

Ventilatiesysteem.
Bij een goede isolatie is het belangrijk om ook goed te ventileren. Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan. Ventilatie voert de vochtige en vervuilde lucht af, en hiervoor in de plaats moet verse lucht aangevoerd worden.  Gebeurt dit niet, dan kan de binnenlucht ongezond worden en kunnen er vochtproblemen ontstaan, zoals schimmelvorming. U kunt denken aan roosters in de kozijnen aan de bovenzijde van het glas.

Kozijnen
De keus voor een kozijn hangt af van de levensduur, onderhoud, kosten en ook van uw smaak. Bij kozijnen kan geen milieuvoorkeur worden uitgesproken voor hout, aluminium of kunststof.

Verwarming
Voor de verwarming van de aanbouw kunt u kiezen voor vloer- en/of wandverwarming of verwarming met radiatoren. Een voordeel van vloerverwarming en wandverwarming is de betere luchtkwaliteit door minder stof.

Naad- en kierdichting
Kieren bij ramen en deuren veroorzaken warmteverlies en onaangename tocht in huis. Een tochtig huis voelt koud aan, en daardoor kan u de neiging hebben om de thermostaat hoger te zetten. Let er bij de plaatsing van de ramen in uw aanbouw op, dat deze niet kieren. Laat de kieren onder de deuren binnenshuis zitten, dat draagt bij aan een goede luchtcirculatie.

Beglazing
Bij de plaatsing van ramen is het verstandig om voor isolerend dubbel glas te kiezen. Dit verhoogt het comfort en u bespaart op de energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie u bespaart. HR++ glas isoleert zeer goed maar, er is tegenwoordig ook al driebubbelglas (tripelglas). Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heeft u deze investering gauw terugverdiend. Houd bij de keuze van de grootte van de ramen rekening met de lichtinval van de zon. Staat uw aanbouw op het zuiden, dan kunt u met grote ramen optimaal profiteren van de zonne-energie. Bij een ligging op het noorden, zijn kleinere ramen weer geschikter, zodat u niet teveel warmte verliest.

Schilderen
Bespreek met ons wie het aflakken voor zijn rekening neemt. Dit kunnen wij ook voor u verzorgen.

Voordeel
Een voordeel van de bouw van een serre / aanbouw is dat het relatief snel is te realiseren. Er ineens veel extra woonruimte bij komt. De ruimte 4 seizoenen gebruikt kan worden. En door de toepassing van veel glas ruimte en licht ontstaat. En wanneer u de serre / aanbouw door W.D.S. laat bouwen u gegarandeerd bent van een unieke serre.

Vergunningen
Voor de bouw van uw serre moet u er rekening mee houden dat er eventueel een vergunning moet worden aangevraagd. Voor informatie t.a.v. vergunningen kunt op de site van rijksoverheid informatie inwinnen, zie de link op onze site ( www.rijksoverheid.nl ) en open de publicatie.  In deze publicatie staan de bekende 11 punten. Huurwoning? Toch aan de slag! Ook als u een woning huurt, heeft u de mogelijkheid om de woning en tuin te verbeteren.  Meestal hoeft u bij verhuizing namelijk het huurhuis niet meer in oorspronkelijke staat terug te brengen. In sommige gevallen kunt u zelfs vergoeding ontvangen voor woningverbeteringen. Doorgaans moet u nog wel toestemming vragen aan de verhuurder, dus laat u goed informeren over de voorwaarden voor u aan de slag gaat!