Reinigen van kozijnen:

Zowel kozijnen van hout, kunststof als aluminium dienen periodiek schoongemaakt te worden. Kozijnen van hout worden meestal eens per 3 tot 5 jaar geschilderd. Kozijnen van kunststof of aluminium worden daarentegen vaak ‘vergeten’. Daarnaast worden kunststof en aluminium kozijnen vaak nog gepresenteerd en verkocht als een product dat nagenoeg onderhoudsvrij is. Echter wordt alles in de loop der tijd vies, dus ook kunststof en aluminium kozijnen!

Kunststof kozijnen schoonmaken is een vak apart. Vaak zijn bij gladde kunststof en aluminium kozijnen op den duur zwarte vuilstrepen zichtbaar, met name op de onderdorpels en de lasnaden en bij ventilatieroosters. Waarneer deze kozijnen niet tijdig worden schoongemaakt bestaat de kans dat deze vuilstrepen inbranden in de kozijnen, waarna deze niet meer te verwijderen zijn zonder de toplaag van de kozijnen te beschadigen. Bij kunststof kozijnen met een houtnerfstructuur slibben de nerfjes op den duur vaak vol met roet, stof en andere atmosferische vervuiling. Ook hier is het tijdig en periodiek schoonmaken van belang voor een lange levensduur en mooie uitstraling.

 

Ondanks dat het soms goed mogelijk is om kunststof of aluminium kozijnen zelf schoon te maken, kan dit bij de vaste delen op hoogte soms lastiger of zelfs gevaarlijk zijn. Bij het reinigen van uw kunststof / plastic of aluminium kozijnen voert wij de volgende schoonmaakwerkzaamheden uit:

  • Het met stromend water verwijderen van stof, zand en andere materialen die een schurend effect zouden kunnen hebben bij verdere reiniging.
  • Het reinigen van de kunststof of aluminium kozijnen met een speciale intensieve reiniger welke uiteraard geen schade aan het product toebrengt.
  • Het verwijderen van zwarte vuilstrepen op onderdorpels, lasnaden en bij ventilatieroosters met een speciale reinigingspasta.
  • Het nawassen van de kunststof of aluminium kozijnen met een vuilafstotende shampoo met een lichte wascomponent of het behandelen van de kunststof of aluminium kozijnen met een speciale was (alleen mogelijk bij gladde kunststof kozijnen en aluminium kozijnen).
  • Het zemen van de buitenbeglazing met osmose water en indien nodig het op traditionele wijze zemen van de buitenbeglazing.

Uiteraard kunnen wij ook uw houten kozijnen schoonmaken. Op het schilderwerk zijn in de loop van de tijd vaak zwarte lekstrepen zichtbaar, door de houten kozijnen tijdig schoon te maken kan het schilderwerk vaak jaren worden uitgesteld zonder dat dit de kwaliteit van het hout aantast. Juist voor het schoonmaken van houten kozijnen is osmose water in combinatie met zachte watergeleidende borstels vaak dé ideale oplossing, eventueel aangevuld met een zachte en niet agressieve reiniger.

Van zelfsprekend worden er geen hogedrukspuit, chloor, wasbenzine, schuurmiddelen of schuursponsen gebruikt bij het reinigen. Het afstellen en smeren van draairamen / hang- en sluitwerk, het reinigen van de raamsponningen aan de binnenzijde en het reinigen en eventueel smeren van ventilatieroosters is niet standaard inbegrepen bij een reinigingsbeurt van de kozijnen. Uiteraard is dit in overleg wel altijd mogelijk!  Voor een optimaal resultaat en een lange levensduur raden wij u aan om uw kunststof of aluminium kozijnen minimaal eenmaal per jaar te laten schoonmaken.

 

Reinigen van dakkapel:

Een kunststof dakkapel schoonmaken werkt eigenlijk hetzelfde, al kan je er wat minder makkelijk bij. Kunststof is gelukkig onderhoudsarm maar dat betekent helaas niet dat ze helemaal niet onderhouden hoeven te worden.

Door vervuiling kan het kunststof grauw en vies worden en omdat een dakkapel zich op grootte hoogte bevind word deze vaak vergeten. Misschien durft u zelf de ladder niet op en heeft u niet de juiste materialen om deze klus zelf te kunnen uitvoeren. De meeste dakkapellen hebben kunststof beplatingen die jaren meegaan door de beschermlaag die de kunststof beplating heeft.

Helaas komt het regelmatig voor dat het vuil dat zich jarenlang op de dakkapel heeft vast gevreten toch door de beschermlaag heengaat, waardoor uiteindelijk de dakkapel nieuwe beplatingen nodig heeft of geschilderd moet worden. Ik raad u dan ook aan om uw dakkapel minimaal om het jaar te reinigen of dit te laten doen om zo grote kosten te kunnen voorkomen.

Soms worden de scharnieren stroef en rubbers drogen uit, vooral op de zonzijde. Door de kunststof dakkapel regelmatig te reinigen of te laten reinigen blijft deze jaren mooi en goed functioneren. Bij wat aandacht en geduldig poetsen is bijna al het kunststof prima schoon te krijgen, een heel ander gezicht en daardoor redelijk dankbaar werk.