Gevel,- metsel,- en voegwerken

Uw gevel heeft veel te verduren
Het weerbarstige Nederlandse klimaat zorgt ervoor dat de gevels van uw woning veel te verduren hebben. Regen, wind, sneeuw, hagel, warmte afgewisseld door kou, vorst, het continue wisselende weer zijn een aanslag op uw gevel en uw voegwerk. Zeker als de gevel slecht onderhouden is of achterstallig onderhoud heeft dan kan dit leiden tot doorslaan van muren, schimmel en de hiermee gepaard gaande lekkages en andere ongemakken.

Reinigen en controleren van gevels en muren.
U kunt zelfs kiezen voor en compleet gevel restoratie dan gaan wij als volgt te werk:
Alle oude ijzers worden verwijderd, Oude voegen die aan vervanging toe zijn worden voorzichtig uitgehakt of geslepen, Het metselwerk wordt grondig geïnspecteerdnen waar nodig hersteld en of vervangen, Daarna worden ze met behulp van de nieuwe technieken onder gepaste druk schoon gespoten. Nieuwe voegwerk aanbrengen naar  wens van de klant, Zo is bij monumentale panden vaak belangrijk dat de nieuwe voeg past bij de sfeer van het gebouw. Dan moet de nieuwe voegspecie dezelfde kleur als de oude hebben. De toe te passen materialen worden zorgvuldig voor u uitgezocht. U krijgt daardoor het gewenste resultaat. daarna wordt de gevel met behulp van een vloeistofpomp voorzien van een hydrofobeer middel (impregneren). Bij deze verhandeling behoudt de gevel haar oorspronkelijke kleur en identiteit en neemt het niet zo snel vuil aan.

Natuurlijk werkt W.D.S. met inachtneming van alle normen en regels met betrekking tot het milieu. W.D.S. maakt de buitenkant van uw pand keurig schoon. De waarde van uw pand wordt hierdoor behouden en zelfs vermeerderd.

Reinigen
Een mooie en schone gevel verhoogt aantoonbaar de verkoopwaarde van uw huis. Maar natuurlijk ook het woongenot als u niet van plan bent uw woning te gaan verkopen. Door uw gevel te laten reinigen door een professioneel bedrijf dat in dit soort activiteiten gespecialiseerd is, kunt u uw huis een opknapbeurt geven waarvan u versteld zult staan. Uw huis zal er weer uitzien als vlak na de oplevering. Een "extreem make-over"

Voegen
Op een gegeven moment is het voegwerk zo aangetast dat het op is. Dat kunt u ook zien aan de kleur. Vooral aan de kant waar de regen voortdurend op staat trekt het water jaar na jaar in de steen en in de voeg. Ook door vorstschade gaat de kwaliteit van de gevel achteruit. Vertoont uw gevel ernstige gebreken zoals slechte voegen, alg, mosvorming, vocht doorslag en scheuren?  Dan is het renoveren van het voegwerk de enige oplossing.

Soorten voegen

Dilletatievoeg
Door weersinvloeden en temperatuurverschillen kunnen gebouwen werken. Dit betekent dat er op de gevels krachten ontstaan die scheuren kunnen veroorzaken in het voegwerk. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig een zogenaamde dilletatievoeg aangebracht. Deze voeg loopt van boven naar beneden en scheidt als het ware twee gevels. In de voeg wordt materiaal aangebracht dat kan meekrimpen of oprekken. Hierdoor wordt het scheuren van de gevel voorkomen. Vooral oudere panden ontberen een dilletatievoeg en zijn hierdoor veel gevoeliger voor scheurvorming.

Doorgestreken voeg
Dit is tegenwoordig de meest toegepaste voeg. Dit komt door de zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af. Daarbij komt dat de voeg in een groot aantal kleuren te maken is. Voeg en steen kunnen hierdoor vrijwel de zelfde kleur krijgen.

Gladde voeg
Zoals de naam al suggereert wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een zeer egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk is vakwerk dat relatief veel tijd vergt. Echter als er van echte vakmensen die hun professie goed verstaan,  gebruik wordt gemaakt, wordt het resultaat bijzonder en krijgt de gevel een opvallend uiterlijk.

Kamvoeg of borstelvoeg
Dit is meestal de goedkoopste voegsoort. Door de zogenaamde borstel- of kambewerking is deze voeg minder duurzaam dan andere voegsoorten en leidt veel sneller tot problemen. Doordat deze voeg vrij open is van structuur wordt de opname van vocht vergemakkelijkt. De voeg gaat hierdoor eerder werken wat snel leidt tot problemen.

Knipvoeg of snijvoeg
Hoofdzakelijk worden deze klassieke manieren om voegwerk uit te voeren toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Vandaar de naam knipvoeg en snijvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak tot in de haarvaten beheersen.

Schaduwvoeg
Doordat deze voeg aan de bovenkant iets terugwijkt onstaat er een schaduwwerking die deze voegsoort zijn naam geeft. Vooral als direct zonlicht op de gevel valt heeft dit een opvallende werking die de woning of het gebouw een bijzondere uitstraling geeft.

Impregneren / Hydrofoberen
Misschien wel het belangrijkste van de schoongemaakte gevel is wel het weer water afstotend maken er van. Muren kunnen veel vocht opnemen als deze verouderd of versleten zijn door de weersinvloeden. Hierdoor is er meer kans op algen groei maar ook vochtproblemen binnen in gebouwen. Vooraf worden de gevels gereinigd en vervolgens impregneren we de gereinigde delen waarbij het impregneer middel in de stenen doordringt zodat vocht niet meer kan binnendringen. Impregneren of wel hydrofoberen is vaak noodzakelijk na reiniging van de gevel. Impregneren maakt de gevel water werend en vermindert de aanhechting van nieuwe vervuiling. Bij impregneren vloeien wij een kleurloze vloeistof egaal over de gevel. Het impregneer middel laat een ademende filmlaag op de gevel achter, waar vocht in parelvorm vanaf loopt. Het water afstotend effect van impregneren zorgt ervoor dat de gevel droog blijft en daardoor niet snel weer vervuilt. Daarnaast is opnieuw reinigen door middel van heet water voldoende om uw gevel schoon te houden. We gebruiken een impregneer middel op basis van siliconen of een water gedragen middel, afhankelijk van de soort gevelsteen. Voorkomt c.q. vermindert zoutuitbloeiingen, vorstschade, kalk uitwassing, schimmels, mos,– en algen aangroei en erosie.