Dakvenster, dakkoepel of dakkapel

Daklichten of lichtkoepel
Daklichten of lichtkoepels zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en ook in diverse materialen leverbaar zo als hout, aluminium tot kunststof. W.D.S. kunt voor u een daklicht(en) of lichtkoepel(s) leveren en monteren naar u wens. Voordelen van daklichten of lichtkoepels is de hoeveelheid licht opbrengst.

Klepraampje
Een klepraampje laat weinig licht door en is meestal niet geïsoleerd. De ventilatiemogelijkheden zijn beperkt. Daardoor zijn klepraampjes alleen voor bergzolders geschikt. Klepraampjes werden vroeger gemaakt van gietijzer en enkelglas, tegenwoordig worden veel kunststof klepraampjes gebruikt.

Dakraam
Voor meer licht en ventilatiemogelijkheden zijn dakramen in veel soorten, maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Ze zijn meestal voorzien van dubbelglas. Er zijn ook dakramen met extra isolerend HR++ glas met een spouw van 15mm. Dakramen van kunststof, aluminium of grenen met aluminium buitenlaag zijn onderhoudsarm.

Dakkapel
Dakkapellen zijn eveneens in vele maten en uitvoeringen te koop. U kunt er zelf een laten bouwen, of één prefab laten plaatsen. Wilt u uw zolder meer leefruimte geven en er zo een volwaardige kinderkamer, kantoor of hobbyruimte van maken, dan is een dakkapel de optimale oplossing. De dakkapellen worden als het technisch mogelijk is binnen één tot twee dagen geplaatst. Van buiten volledig afgewerkt. Een dakkapel op het dak kan een sombere zolder omtoveren in een prettige slaap- of werkkamer. Denk er wel aan dat ( grote ) ramen veel warmte verliezen. Dubbelglas gaat dat tegen. Dus als u uw zolder bij de woonruimte wilt betrekken dan is een dakkapel met een goede isolatie een juiste keuze. U krijgt dan extra ruimte met stahoogte.

 

Prefab of bouwpakket
Deze worden uit één stuk of enkele grote delen gemaakt en worden binnen één of twee dagen geplaatst. Of plaatsing mogelijk is hangt af van de dakhelling, dakconstructie en of er een kraanwagen bij het huis kan komen. Veel gebruikte materialen zijn kunststoffen met een lange levensduur zoals PVC en polyester. Als isolatiemateriaal wordt vaak hard PU ( polyurethaan ) schuim gebruikt. Een prefab dakkapel kent een aantal voordelen: Bij geprefabriceerde producten ontstaat in de regel minder afval, de dakkapel is snel te plaatsen, weegt weinig , gaat lang mee en is makkelijk in het onderhoud. Nadelen zijn de beperktere materiaalkeuze.

Ter plekke bouwen
Voordelen van ter plekke bouwen is dat u zelf afmetingen, ontwerp en materialen kunt kiezen. Nadelen kunnen zijn dat de bouw vele dagen of weken duurt en dat de levensduur en het onderhoud zeer afhankelijk zijn van de materiaalkeuze. Een dakkapel bestaat uit één of meerderen kozijnen, dak en zijvlakken. De zijvlakken zijn meestal gemaakt van houten raamwerk met daartussen isolatiemateriaal en aan de buitenzijde afgewerkt met zink, schroten of kunststof platen. De zijkanten kunnen ook uit kozijnen bestaan met glas voor extra licht. Het dak bestaat meestal uit een bintlaag met daartussen isolatie, daarop plaatmateriaal en een waterdichte afwerking met één of twee uitlopen naar het hellende dak. Een afwerking aan de binnenzijde kan verzorgt worden in overleg met de klant.

Kunststof kozijnen: voldoen aan strenge eisen wat betreft constructie en inbraakwering en de manier waarop ze worden geïnstalleerd.

Aluminium kozijnen: hebben een thermische onderbreking om energieverlies tegen te gaan. Ze voldoen aan eisen op het vlak van inbraakbeveiliging en blijven gegarandeerd lang goed en mooi.

Houten kozijnen: hebben meestal een snellere levertijd en zijn in vele maten leverbaar.

Beleid en standpunten
Regelgeving dakkapellen en dakramen. De regels ten aanzien van de bouw van dakkapellen en dakramen staan in het Bouwbesluit van de overheid. Met ingang van 01 januari 2003 is in de meeste gevallen voor een dakkapel op achter- of zijdak geen vergunning meer nodig als de afstanden van de randen van het dakraam tot de daknok, zijranden of het laagste punt van het schuine dak 0.5 meter of meer bedragen. Meld uw plannen in ieder geval bij de gemeente. De afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente is het aangewezen adres voor nadere informatie over bouwen en verbouwen. kijk voor meer informatie over het Bouwbesluit en het aanvragen van vergunningen op www.vrom.nl . Hier kunt u nagaan of u een bouwvergunning nodig heeft en kunt u een aanvraagformulier voor een bouwvergunning downloaden. Denk ook aan de isolatie van het dak  misschien is het verstandig om hier even bij stil te staan. Het kan veel schelen in uw energieverbruik.

.